We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
ODKRIJTE najboljše PONUDBE tega tedna: KOLEDARJI 2021 popust - 20% ×

Zabavna dejstva o stripih!

21. 09. 2020

Do nedavnega so stripi veljali za nekaj, kar berejo le čudni geeki v očalih brez prijateljev, ki ves dan igrajo Dungeons in Dragons nekje v garaži, podobno kot fantje iz Stranger Things. Danes pa je zaradi serij filmov, kot so Maščevalci in Liga pravičnosti, situacija drugačna. Toda ali veste, kdaj in kako je ta zvrst nastala? Spoznajte z nami nekaj zanimivih stvari o stripu, za katere smo prepričani, da jih niste vedeli! Poleg tega vam bomo povedali nekaj dodatnih zabavnih dejstev o vaših priljubljenih😊 Naredimo to!

Pripovedovanje zgodbe skozi slike

Kdaj je nastal prvi strip? Verjetno na to vprašanje ne bomo našli pravega odgovora. V Evropi smatramo, da so risbe švicarskega ilustratorja Rodolpheja Töpfferja iz leta 1825 izvor stripov. Vendar nekateri zgodovinarji vidijo začetek te priljubljene zvrsti v obdobju med 15.000 in 13.000 pr. N. Št., Iz katere prihajajo znameniti freski v francoski jami Lascaux. Če ne želimo iskati izvora stripa samo na stenah jam ali piramid, se lahko odpravimo tudi na Japonsko. V 12. stoletju se je tu začela pojavljati Chōjū-jinbutsu-giga – živalske karikature ljudi v gibanju, narisanih s črnilom.
Čeprav se nam zdi, da se strip ni začel pojavljati šele v 20. stoletju, ko so se rodili prvi superjunaki, je bil priljubljen že v 19. stoletju, ko so v različnih časopisih objavljali krajše šaljive trakove. Po navedbah Američanov je bil strip uradno ustvarjen 16. februarja 1896, ko je bil v reviji New York World prvič objavljen trak Rumenega otroka Richarda Outcalta.

Rojstvo superjunakov

Ljudje smo se navadili na prisotnost stripov v časopisih, zato ni trajalo dolgo, da so stripi začeli objavljati sami ali v antologijah. Prvi so bili akcijski stripi v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ki so ljudem prvič brali Supermana leta 1938, ki ga je ustvaril duo Jerry Siegel in Joe Shuster. Junak, ki se je rodil na Kryptoniteu, je začel zlato dobo stripov. Leto kasneje je Batman debitiral v filmu Detective Comics. Toda Superman se z nevšečnostmi ni boril le v stripih, saj se je moral od začetka svoje “kariere” soočiti s plagiatom – Fox Comics je prišel do svoje različice Supermana v obliki Wonder Woman, Fawcett Comics je spet izdal Captain Marvel Dolgo so bile tožbe zaradi avtorskih pravic, in ko se je kapetan Fawcett Marvel na koncu “vrnil” v DC, so stripi za nekaj časa prenehali zanimati ljudi.
V istem času, ko se je Superman rodil iz predhodnika DC Comics, je Marvelov predhodnik Timely Comics objavil zgodbo o Človeški torki in Namorju Sub-Marinerju v Marvel Comics # 1. Ker je bil ta strip zelo uspešen, je Timely Comics pripravil novega junaka leta 1941 – in to ni bil nihče drug kot dobrosrčni Steve Rogers, znan kot Captain America! Ta superjunak je ustvarjanje ustvarjalnega dvojca Joe Simon in Jack Kirby. Morda ste Kapetana vedno povezovali s Stanom Leejem, vendar se je ekipi pridružil šele v tretjem delu. Toda po njegovi zaslugi kapetan uporablja svoj neuničljivi ščit kot orožje!

Junaki svojega časa

Med vojno so ljudje resnično potrebovali superjunaka, ki je tolkel naciste po glavi, potem pa se je vojna končala in vse je bilo drugače. Medtem ko so se ustvarjalci stripov med seboj prepirali o pravicah do velesil svojih junakov, so tudi sami stripi počasi padli v pozabo. Na prizorišče so se vrnili šele v šestdesetih letih. V tem času se je oblikovalo komično podzemno gibanje, ki ga je vodil Robert Crumb in deluje do danes. Kar se tiče “starih znanih” superjunakov, so se počasi začeli seliti s strani revij v druge medije. Leta 1960 je na primer nastala prva televizijska serija z Batmanom. Ta junak je v svojem 80-letnem obstoju videl več serij in filmov, v prihodnjih letih pa bomo zagotovo od njega slišali “Jaz sem Batman”. (Več o Batmanu lahko preberete tukaj.)

Fun facts

  • Stan Lee se je izzval, da je ustvaril junaka, ki bi ga javnost sovražila, a na koncu se je vanj zaljubila. Ta junak je Tony Stark in zdi se, da mu je res uspelo 🙂
  • Prvotno naj bi bil Hulk siv, a je zaradi okvare tiskalnika dobil zeleno barvo.
  • Novinar (Clark) Kent ne obstaja samo v stripih DC. Toda medtem ko je v DC pravi Superman, je v Marvelu navaden novinar.
  • Venom naj bi bila nosečnica, ki se je tik pred porodom pridružila nezemljanskemu simbiotu.
  • Batman je Supermanov delodajalec. Clark Kent dela za Daily Planet, ki je v lasti Brucea Wayna.

K ZBIRKI STRIPOV

 Decorate your life!

Od leta 1999 je Europosters postal eden izmed najboljših prodajalcev plakatov, fototapet in stenske umetnosti. Trenutno sodelujemo z umetniki, fotografi in grafičnimi oblikovalci iz cele Evrope. V naši ponudbi najdete najlepše znane slike, pa tudi povsem nove umetnine sodobnih umetnikov. Z veseljem tiskamo celo vaše osebne fotografije in na vašo zahtevo lahko vaše odtise postavimo v kakovostne okvire. Zelo obožujemo notranje oblikovanje, ne pozabimo pa na ljubitelje glasbe, za katere nenehno širimo ponudbo plakatov, vrčkov, majic, kolekcijskih figuric in drugih licenčnih trgovskih izdelkov in daril.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu
Tel.: +420 777 33 44 55 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00 - 15:00

 

© 1999 – 2020 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Več informacij Se strinjam ×
Top