We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
ODKRIJTE najboljše PONUDBE tega tedna: UOKVIRJENI PLAKATI popust 30 % ×

Recenzija serije: Game Of Thrones

24. 08. 2017

Lepo pozdravljeni na spletni strani Europosterji.si, kjer smo za Vas pripravili nov prispevek – tokrat bomi pisali o trenutno najbolj aktualni TV seriji Game of Thrones, o kateri vsak torek z navdušenjem govorimo tudi s sodelavci v pisarni.  Skoraj misija nemogoče bo ujeti vse detajle o zgodbi, zato smo skrčili prvi prispevek samo na prve štiri sezone. Nov prispevek pa bomo za Vas pripravili po zaključku aktualne sezone. DA VAM NE POKVARIMO UŽITKA OB GLEDANJU! Če še niste gledali prvih štirih sezon, se izogibajte branju tega prispevka! Pa pojdimo na potovanje v svet Ledu in Ognja – kot prvo, k opisom najljubših likov iz Zahodnega sveta.

Razvoj likov

V tem odstavku bomo govorili o nekaj najbolj zanimivih likih, ki so se tekom štirih sezon spremenili in dodobra razvili. Arya Stark je bojevnica, ki je že od začetka serije deležen veliko pozornosti, saj se je iz male punčke razvila v pravo bojevnico. Krasi je skrivnostno življenje in gonja po tem, da ubija svoje sovražnike, ki jih ima na svojem seznamu žrtev. Zelo dobro se skozi zgodbo kaže, kako jo pot vodi domov preko težavnih ovir (Lannisterjevi vojaki in srečanje z Nymerijo). Samuel Tarly živi svoje “sanje”, ki pa z obiskom Citadele ugotovi, da življenje Mojstrov ni tako idealno kot si je predstavljal. Počasi je njegova težnja k rešitvi sveta večja kot jih določajo pravila, zato v dobro ljudi prekrši tudi stroga pravila institucije. Z njegovimi odkritji ključno prispeva k velikim spremembam za ubranitev pred Živimi mrtveci (Zmajevo steklo, ki se skriva pod kraljestvom Daenerys Targaryen). Mezinček (Littlefinger) in Lord Varys preživljata težke čase z adaptacijo v novo okolje, ki sta ga v veliki meri uspela zgraditi prav ona – svet v vojni. Čas previdnih političnih manipulacij je prišel h koncu, začela pa se je doba vojne. Še vedno ju krasi izjemen dar govora, a je povsem očitno, da se njuna doba počasi zaključuje. Pes (The Hound) je zagotovo eden izmed naših favoritov, ki se počasi spreminja v vladarja svetlobe. Resnično upamo, da ga nova vloga ne bo preveč negativno spremenila, kot je to doletelo nekatere like iz sezone 6. Če mu uspe ohraniti hladno glavo in se bo držal lastnih vizij, potem bo njegov doprinos k boljšemu svetu še veliko pomenil. Predvsem nas očara s tem, da po vseh teh letih brutalnega brezsrčnega pobijanja želi postati boljši človek.

Oživitev likov in dogodkov

Tekom 7. sezone smo lahko videli obuditev likov in dogodkov na katere smo med maratonskim gledanjem zadnjih sezon lahko kar malo pozabili. Qyburn se je po gromozanski eksploziji v sodni dvorani Kraljevega pristanka vrnil z novo inovacijo, ki ubija tudi zmaje, za katere do tedaj še niso našli ustrezne rešitve – Lok z enormno puščico z lahkoto prestreli lobanjo te ogromne leteče živali, vendar kdo bo dovolj natančen, da bo puščica onesposobila krilato žival? Ko so Targaryeni hoteli zasesti Dorne, je bil pogumni Bronn polovično uspešen – zmaja je zadel v krilo in ga spravil na tla – vseeno pa se zgodba ni končala v prid Lannisterjev. Hotpie je eden izmed likov, ki se znova pojavi v seriji in razsvetli Aryo z novico, da je družina Stark znova zasedla Zimišče. Ko smo že pri Aryi, je imela na poti domov srečanje z napadalnimi volkovi – med njimi tudi s svojim izgubljenim volkom Nymerio, ki jo je rešil pred gotovo smrtjo. Znova je aktualno iskanje zmajevega stekla, ki se skriva v Zahodnem svetu. Zelo prav pa je Targaryenom prišla modrost Roberta Baratheona, ki je dejal: “Nikoli se ne bojuj z Dothraki na odprtem bojišču!” Ta epski boj je zagotovo eden izmed tistih, ki si ga bomo zapomnili za vedno!

Vrnitve

Tako zelo smo čakali na vrnitve v dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Skoraj nemogoče je, da bi bilo res, a družina Stark se je znova zbrala v Zimišču. Arya se je po čustvenem srečanju z volkom Nymerio vrnila v rodni kraj. Zelo čustveno je bilo tudi ponovno srečanje Jona in Tyriona, ki sta si po težkih letih očitanja pobalinstva in drugačnosti le izborila prevlado. Spopadi med Danaerys in Cersei so neverjetni. Če smo iskreni, si nismo nikoli mislili, da bo Cersei tako učinkovita v boju s sovražniki, ampak se je v svoji vlogi izkazala presenetljivo dobro – kri ni voda! Njena učinkovita in premišljena strategija vsakega detajla jo je zagotovo postavila v sam vrh maščevalnih vladarjev. Še posebno velja omeniti Peščene kače (Sand snakes), ki so zastrupile njeno hčero, Cersei pa se jim je maščevala s kruto in počasno usmrtitvijo. Zahrbtni Euron je uspešno pretental njuna največja sovražnika – nečaka Theona in nečakinjo Yaro. Sadistični in narcisistični norec bo po zmagi v bitki na morju zagotovo še v veliko breme Danaerys in Cersei. Najbolj opevano pa je srečanje Danaerys in Jona. Končno je prišlo na vrsto tudi njuno srečanje, ki pa se ni začelo po pričakovanjih Jona. Romanca je tekom serije več kot očitna, vendar še vedno ne moramo z gotovostjo trditi, da bo iz tega kaj nastalo. Z veseljem čakamo na razplet te nore sezone.

Kaj se je do zdaj vse zgodilo

Občutki po videnem v zadnji sezoni so mešani. Vse poteka v naglici – liki, kot da bi uporabljali letalo, skačejo iz severa na jug, v istem trenutku pa smo deležni zelo dobre zapolnitve zgodb stranskih likov, ki so se izkazale za zelo dobrodošle. Definitivno je hvale vredna druga bitka bojišča z ognjem, vendar se bojimo, da bo v teh zadnjih epizodah težko stlačiti vso zgodbo do konca. Upamo, da bodo zgodbe v naslednji sezoni potekale v počasnejšem tempu, vendar smo z liki in zgodbami lahko zadovoljni – se slišimo, ko se sezona zaključi. Do takrat pa..

KUPITE NAJLJUBŠI IZDELEK GAME OF THRONES

Lucia

Make art, spread love and have fun!

www.instagram.com/ejdznerka/Decorate your life!

Od leta 1999 je Europosters postal eden izmed najboljših prodajalcev plakatov, fototapet in stenske umetnosti. Trenutno sodelujemo z umetniki, fotografi in grafičnimi oblikovalci iz cele Evrope. V naši ponudbi najdete najlepše znane slike, pa tudi povsem nove umetnine sodobnih umetnikov. Z veseljem tiskamo celo vaše osebne fotografije in na vašo zahtevo lahko vaše odtise postavimo v kakovostne okvire. Zelo obožujemo notranje oblikovanje, ne pozabimo pa na ljubitelje glasbe, za katere nenehno širimo ponudbo plakatov, vrčkov, majic, kolekcijskih figuric in drugih licenčnih trgovskih izdelkov in daril.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu
Tel.: +420 777 33 44 55 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00 - 15:00

 

© 1999 – 2020 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Več informacij Se strinjam ×
Top