We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
ODKRIJTE najboljše PONUDBE tega tedna: ŽIVALI popust 20 % ×

Pet dejstev: Vse o Monetu

13. 05. 2018

Claude Monet je slavni francoz,  pionir impresionizma in umetnik, ki je s svojim ekspresivnim načinom slikanja in prav posebnim stilom prelivanja svetlobe in senc, v svojih delih ponazarjal resničnost in vsakdanje življenje. Njegova najbolj revolucionarna dela, ki obenem tudi v svetovnem merilu sodijo med najdražja in najbolj priznana dela, so predvsem njegove oljne slike lokvanjev in makovega polja. Na žalost so podrobnosti iz zanimivega in izjemnega življenja Clauda Moneta mnogim neznane; zato vam tukaj ponujamo pet dejstev, ki bodo o »očetu impresionizma« povedala veliko več.

  1. Razočaranje ga je privedlo do skoka v reko Seno

Vsak študent bi se verjetno strinjal, da te lahko strog šolski sistem pripelje tudi do stanja, ko bi se najraje vrgel pod drveči avto. Naš ljubljeni Monet ni bil nič kaj drugačen. Medtem, ko je obiskoval t.i. Académie, visoko-cenjeno francosko umetniško šolo, se ni uspel spopadati s togimi standardiziranimi in ne-navdihujočimi učnimi metodami posameznih profesorjev. Njegova prizadevanja, da bi imel svoja dela razstavljena na  razstavah akademije, niso obrodila sadov, prav tako pa ga je v malodušje spravljalo tudi slabo finančno stanje njegove družine. Njegova rešitev? Leta 1868 se je pognal čez most v reko Seno. Na srečo je skok v Pariško reko preživel in nato v prihodnosti svoj takrat skorajšnji kraj smrti ovekovečil na prenekaterih slikarskih platnih.

  1. Zgodba o ženah

Monetova prva žena, Camille Doncieux, je bila muza in inspiracija mnogih njegovih slik, kot denimo slike z naslovom  Ženska s senčnikom. Po rojstvu njunega drugega sina, je Camille zbolela za tuberkolozo in rakom na maternici, zaradi česar je nato kmalu; pri skromnih 32-ih letih, umrla. Monetove slike njene smrti še dandanes veljajo za ene najbolj čustveno nabitih in evokativnih umetniških del. Po smrti prve žene se je Monet poročil z Alice Hoschedé, vdovo s šestimi otroki, ki je vse do konca svojih dni do Monetove prve žene gojila hudo ljubosumje. (Zanimivost: Monetov sin iz prvega zakona se je kasneje poročil z eno od hčera gospe Hoschedé)

  1. Njegova bitka z izgubo vida

Umetniku so leta 1912 diagnosticirali sivo mreno, zdravstveno stanje, ki ga spremlja motnost očesnih leč in slabšanje vida. Zaradi prizadetega vida je na vseh njegovih tedaj izdanih delih prisoten rdečkast ton. Kljub temu, da so Moneta v letu 1922 uradno razglasili za slepega, se umetnik pri svojem briljantnem ustvarjanju nikdar ni predal. Monet je nadaljeval z ustvarjanjem svojih umetniških slik, izdelanih po spominu in polnih čudovitih, poslej nekoliko bolj specifičnih, motnih detajlov. Kot opombo naj dodamo, da so nekateri kritiki mnenja, da njegova prepoznavna impresionistična značilnost izhaja prav iz njegovega prizadetega vida, in manj iz njegovega umetniškega talenta.

4. Najdemo ga na eni od Renoirjevih slik

Med poletjem leta 1873, je v Pariškem predmestju Argenteuil, Moneta obiskal njegov prijatelj in umetnik, Pierre-Auguste Renoir. Umetnika sta veliko časa preživela na prostem, se ukvarjala s slikanjem, in dolge ure razpredala o njunem skupnem sovraštvu do Académie. Medtem, ko je Monet slikal rože iz svojega vrta, se je Renoir odločil, da bo svojega prijatelja ovekovečil pri tem njegovem najljubšem razvedrilu. Renoir je v svojem tipičnem iskrenem načinu izražanja sliko poimenoval kar: Monet med slikanjem v njegovem vrtu v Argenteuilu.

5. Lokvanji

Monet je bil obseden z rastlino Nymphaeaceae, ali bolje poznanim ‘lokvanjem’; zaradi česar je te delikatne cvetlice upodobil na več kot 250 oljnih slikah, ki so večinoma nastale v zadnjih tridesetih letih njegovega življenja. Vsakič pa, ko si je vzel premor od slikanja njegovih najljubših rož, je svoj čas preživel pri renoviranju in preurejanju svojega vrta; ta je bil namreč velik navdih za njegovo umetniško ustvarjanje. Njegova Serija slik (triptih) lokvanjev je bila označena kot “Sikstinska kapela impresionizma” in jo je moč videti razstavljeno v mnogih muzejih širom sveta.

Monet je največje uspehe doživel šele proti koncu svojega življenja; in na žalost je umetnikova slava po njegovi smrti strmo padla. Kakorkoli že, njegov vpliv na svetovno umetniško ustvarjanje in s tem vpliv tudi na vse pomembne premike v slikarstvu, ki so sledili, je ponovno oživel veličastnost njegovega imena, ki traja še danes.

VEČ O CLAUDU MONETUDecorate your life!

Od leta 1999 je Europosters postal eden izmed najboljših prodajalcev plakatov, fototapet in stenske umetnosti. Trenutno sodelujemo z umetniki, fotografi in grafičnimi oblikovalci iz cele Evrope. V naši ponudbi najdete najlepše znane slike, pa tudi povsem nove umetnine sodobnih umetnikov. Z veseljem tiskamo celo vaše osebne fotografije in na vašo zahtevo lahko vaše odtise postavimo v kakovostne okvire. Zelo obožujemo notranje oblikovanje, ne pozabimo pa na ljubitelje glasbe, za katere nenehno širimo ponudbo plakatov, vrčkov, majic, kolekcijskih figuric in drugih licenčnih trgovskih izdelkov in daril.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu
Tel.: +420 777 33 44 55 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00 - 15:00

 

© 1999 – 2020 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Več informacij Se strinjam ×
Top