We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
ODKRIJTE najboljše PONUDBE tega tedna: POSTERJI popust 20 % ×

Ocena filma: Solo: Zgodba Vojne zvezd

30. 05. 2018

In tukaj je ponovno še en film o Vojni zvezd, ki bo pri vseh vas, ki niste ravno pristaši te famozne sage, vzbudil še večje nerazumevanje. A tokrat vse to niti ni tako pomembno; kar je najpomembneje, je, da veste, da se tale akcija odvija nekje med tretjim (pravzaprav šestim) in četrtim filmom (pravzaprav prvim). Kakorkoli že, najbolj slaven tihotapec celotne galaksije je nazaj. On sam je verjetno eden najbolj priljubljenih likov iz ozvezdja Vojne zvezd in mi smo mnenja, da si to postransko oceno tudi zasluži. Njegov mačistični nastop je skoraj tako popularen kot njegov pol-nasmeh, in tokrat so pri Disney-u naredili res tvegano potezo, ko so v čevlje odličnega Harrisona Forda postavil čisto novega igralca. Poglejmo, kako se jim je to izšlo.

Prvorazredna igralska zasedba

Če želite posneti film o najbolj priljubljenem liku znamenite sage, potem morate izbrati igralsko zasedbo, ki bo dejansko izpolnila vaše ambicije. In pri Disney-u so to tudi naredili. Najprej moramo poudariti, da je Alden Ehrenreich (da, tega smo morali dodati s copy/paste) nase prevzel najverjetneje največji izziv tega celotnega filma, in sicer: čim bolje odigrati lik, ki bo za vedno povezan s Harrisonom Fordom. Dejansko opravlja povsem dobro delo, posebej zato, ker se resnično ne trudi slediti Fordovemu stilu. Njegovo dolgotrajno ljubezen v filmu igra Emilia Clarke (da, Mati zmajev iz Igre prestolov), ki pa tukaj opravlja zadovoljivo delo. Woody Harrelson je po drugi strani odličen učitelj mlademu Hanu Solu in, seveda, tukaj je še Paul Bettany, ki je odličen v vlogi »bad guy-a«, četudi si je sam želel dobiti več besedila in pomembnejšo vlogo v filmu; vlogo, pri kateri ne bi tako hitro umrl. Ostali igralci so bolj ali manj znani in se nekako dobro vmešajo v celotno zgodbo. Še posebej Chewie. Ampak Chewie nam je že od nekdaj tako všeč, da pri omembi njegovega imena ne moremo biti ravno objektivni.

Presenetljivo dobra zgodba

Mislim, da imamo o filmih o Vojni zvezd vsi zelo podobno mnenje: dobro je videti še kakšen nov spekter naše zelo oddaljene galaksije, a vendarle bi si bolj želeli imeti en sam kakovosten film kot pa po en film vsako leto. Prav tako je dobro omeniti še, da ta film ni neposredno povezan s ključnimi tremi trilogijami, in s tako malo znanega o Hanu Solu (razen tega, da je naredil znameniti Kessel run v manj kot 12-ih parsekih), bi lahko dejali, da je sam scenarij filma načeloma zelo svoboden. In če ima Rogue One kaj skupnega s tem filmom, potem je to “no Jedi” faktor. In zdi se, da je bil prav ta »no Jedi« princip pravi način za stvaritev dobrega filma. Celotna galaksija Vojne zvezd je dovolj veliko, da lahko občasno zadeve izpelje tudi brez uporabe prave sile.

Začetek novega obdobja

Ko so pri Disneyu kupili celotno franšizo Vojne zvezd, so obljubili, da bodo na platna pripeljali velike količine novih vsebin. Zaenkrat svojo besedo tudi držijo. Po drugi strani pa so dejali tudi, da bodo počasi odtavali stran od glavne niti, po kateri se je svoj čas odvijala zgodba, ne ozirajoč se na glavne značilnosti sage, ki jih je s pridom ustvarjal George Lucas. V tem filmu so Disneyeve prave ambicije dejansko že prepoznavne. Seveda sta v filmu na krovu Millenium Falcon-a navzoča oba, Han Solo in Chewbacca , in prisotnih je kar nekaj skritih  podrobnosti, ki se navezujejo na originalno zgodbo. A ta film vseeno na veliko prihaja navzkriž z nekaterimi najbolj običajnimi pravili Vojne zvezd. Vsi “junaki” niso predstavljeni kot pravi junaki, četudi so se konec koncev borili za dober namen. Ta film je, denimo, tudi prvi film iz sage o Vojni zvezd, ki se ne začne s standardnim besedilom, ki se odvija preko ekrana. Kot ljubitelj Vojne zvezd lahko rečem, da je to ikonoklastično dejanje. In vse to jasno kaže na dejstvo, da so pri Disneyu pripravljeni na to, da bodo sčasoma prekršili vsa dosedanja pravila in galaksijo Vojne zvezd izrabili na svoj; drugačen način. In to bi navsezadnje za prihodnost sage lahko bilo celo dobro.

Konec koncev je ta film kar zabaven. Sicer ga ne bi priporočali nobenemu gorečemu privržencu Vojne zvezd, še posebej, če že pri prvih treh filmih, ki so izšli po tem, ko je franšizo prevzel Disney, niste kaj prida uživali. A, če ste na splošno ljubitelj filmskih uspešnic ali, če imate; tako kot mi, enostavno radi pustolovščine iz filmov o Vojni zvezd in, če uživate ob gledanju vesoljnih borb in eksplozivnih bojev, potem bi ta film znal biti eden tistih, ob katerem boste nedvomno uživali.

VEČ IZDELKOV IZ ZBIRKE Solo: ZGODBA VOJNE ZVEZD

&

ŠE VEČ O VOJNAH ZVEZD

 

 

Tags: Han Solo, Filmski posterji, Filmi, Ocene filmov, Vojne zvezd

 

 Decorate your life!

Europosterji smo na trgu prisotni že vse od leta 1999 in v tem času smo postali eden največjih prodajalcev posterjev, foto-tapet, slik, slikarskih reprodukcij in najrazličnejšega trgovskega blaga. Iz leta v leto konstantno rastemo in se v svoji ponudbi zmeraj trudimo prilagajati vašim željam in potrebam. Lahko vam natisnemo vaše posterje, uokvirimo vaše slike, ali pa vas samo navdihnemo z našim blogom, kjer lahko vedno znova najdete objavljene novosti iz filmov, TV serij in, kjer vas čaka veliko novih idej za notranje oblikovanje.

Obiščite nas na naši spletni strani in poiščite zase nekaj tistega, kar v vašem domu še pogrešate.

 

© 1999 - 2020, Europosterji.si Vse pravice pridržane

e-mail: info@europosters.eu
tel.: +420 777 33 44 55

Ponedeljek - Petek
7:00 - 15:00

 

 

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Več informacij Se strinjam ×
Top