We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % na izbrane izdelke DOBITE KODO ZA POPUST

Kulturni fenomeni vzhodne Azije: K-pop, anime in drugo…

27. 04. 2023

Ker so hollywoodski filmi povsod okoli nas, je včasih zlahka pozabiti, da obstajajo tudi druge možnosti. Danes se odpravljamo v Azijo – natančneje na Japonsko in Južno Korejo -, da bi si ogledali filme, televizijske oddaje in skupine, ki so tam nastale. 

Film 

Eden najbolj znanih filmskih studiev je japonski Studio Ghibli, ki sta ga ustanovila Hayao Miyazaki in Isao Takahata. Studio Ghibli nosi vzdevek “japonski Disney”, a namesto Mickey Mouse je njihova maskota Totoro, gozdni duh. Doslej je bilo izdanih več kot 20 celovečercev in več kot 10 kratkih filmov, najbolj znani pa so Spirited Away, Princess Mononoke in My Neighbor Totoro. Spirited Away je postal najbolj znan kot prvi anime film, ki je leta 2003 osvojil oskarja za najboljši animirani celovečerec. Čeprav drugi filmski ustvarjalci postopoma režirajo filme studia Ghibli, je Hayao Miyazaki napovedal, da bi rad posnel še en film, preden se se upokoji. Premiera filma How do you live? je okvirno načrtovana za izid v japonskih kinih in to 14. julija 2023. 


V zgodovino se je zapisal tudi južnokorejski film
Parazit. Parazit je leta 2019 prejel 4 oskarje kot prvi film v neangleškem jeziku. Film o revni družini, ki se infiltrira v bogato družino, je osvojil občinstvo po vsem svetu. In tu bi radi citirali režiserja Parasitea Bong Joon Hoja: “Ko boste premagali enopalčno oviro podnapisov, boste spoznali toliko več neverjetnih filmov.” Ne moremo se bolj strinjati. 

TV Serije 

Lahko opazimo velik vpliv Japonske in Južne Koreje na kulturo v serijski produkciji, še posebej v animejih. Obstaja na tisoče različnih animejev, med bolj znanimi pa so Pokémon, Naruto in One Piece. Vendar ne smemo pozabiti, da večina teh animejev temelji na stripih, oziroma na mangi. Japonske stripe imenujemo manga, pa tudi grafični romani. Podobne stripe izdelujejo tudi v drugih državah z različnimi imeni, v Južni Koreji je to manhwa, na Kitajskem pa manhua. Večina knjig mange je izšla v seriji Golgo 13, do zdaj jih je približno 200, vendar zvezki še vedno izhajajo. Kaj lahko reče Naruto s svojimi 72 manga knjigami? Po drugi strani pa bralci Golgo 13 ne smejo imeti le veliko prihranjenega, temveč tudi ogromno knjižnico. 

 

Morda vas bo presenetilo, da je bil prvi ohranjeni anime izdan leta 1917. Gre za štiriminutno komedijo z naslovom Namakura Gatana o samooklicanem samuraju, ki ima meč, tako top, da z njim ne more nikogar poškodovati. Kot je v Hollywoodu običajno, smo lahko prepričani, da bomo kmalu videli tudi priredbo tega animeja v živo. Ogledate si ga lahko tukaj:

 

 

Vendar seveda ni vse samo anime. Leta 2021 je južnokorejska serija Squid Game zasedla vrh Netflixove lestvice gledanosti. Serija je postala velika uspešnica, prislužila si je 14 nominacij za nagrado emmy in gledalce po vsem svetu naučila, kaj je Dalgon in kako premagati močnejšega nasprotnika v vlečenju vrvi. In seveda, korejski mobilni telefoni imajo dodatno baterijo – vsaj tisto, ki jo ima detektiv Hwan Jun-ho. 

Glasba 

Tudi azijske skupine postajajo mainstream. K-pop in japonska različica, imenovana J-pop, sta glasbena sloga, priljubljena po vsem svetu. Agencije se vsako leto trudijo za promocijo svojih skupin, a žal se izmed desetin skupin ali solistov le redki ujamejo. A naj vas ne zavede, K-pop ni samo glasba. Posebna plesna koreografija za vsako pesem, moda in uporaba angleških stavkov v besedilih so sestavni del kulture. In ker K-pop ni priljubljen le v Južni Koreji, ampak tudi po vsem svetu, dobiva podporo vlade. Po svetu obstajajo tudi KCON-i – festivali, kjer skupine nastopajo.
 


Toda postati glasbeni idol ni samo zabavno. Najprej začnete v položaju za usposabljanje, ki običajno sprejme otroke, stare 12 let. Usposabljanje lahko traja nekaj let, a če je vse v redu, agencije ustvarijo skupino, za katero menijo, da bo občinstvu všeč. V skupini je običajno en vodja, ki ima glavno besedo pri intervjujih in nadzira vse v skupini. Drugi člani so
raperji, plesalci in pevci. Najmlajši član skupine je maknae in se ima običajno najlepše v skupini, saj zanj skrbijo vsi starejši člani. Člani morajo biti tudi na visokem vizualnem njivoju, kar preprosto pomeni, da izgledajo dobro.
Vendar pa imajo oboževalci vsake skupine tudi svoje lastne vzdevke, ki običajno na nek način temeljijo na imenu skupine. Na primer, oboževalci Stray Kids se imenujejo Stay, Stay and Twice fans are called Once.

 
Najvplivnejša skupina je očitno BTS. Ta sedemčlanska skupina je osvojila srca oboževalcev ne le v Južni Koreji, ampak čisto povsod, kar dokazuje njihovih 72 milijonov naročnikov na YouTubu. Tudi ljubiteljem nogometa je ta skupina dobro znana, s pesmijo Dreamers, ki jo je Jungkook, eden od članov, izvajal na otvoritveni slovesnosti svetovnega prvenstva 2022. Na prihodnost skupine pa trenutno vpliva obvezno služenje vojaškega roka, zaradi katerega si BTS vzamejo premor in bodo skladbe spet začeli objavljati šele leta 2025.


Tako kot je BTS najbolj znana fantovska skupina,
Blackpink vlada ženskim skupinam. Štiričlanska skupina je svojo prvo pesem izdala leta 2016, trenutno pa se poleg izdajanja osredotoča na manekenstvo in igranje. Če želite izvedeti več o Blackpink, je na Netflixu o njih na voljo dokumentarec z naslovom Blackpink: Light Up the Sky. 

Posebnost med ženskimi K-pop skupinami je skupina Mave, ki je nastala s pomočjo umetne inteligence. Njegovi štirje člani so hiperrealistični liki, ustvarjeni s strojnim učenjem, globokim ponarejanjem in 3D produkcijsko tehnologijo. Tukaj si lahko ogledate Mavejev prvenec: 

 

Na začetku 21. stoletja se je azijska kultura v zahodnih medijih pojavljala precej zmerno, zdaj pa lahko opazimo vzpon kulture, ki prihaja iz Azije, predvsem vse večjo priljubljenost animejev in K-popa. Kot ste zagotovo opazili, je izbor azijske kulture resnično raznolik in bo v prihodnosti prinesel številne novosti, vključno z nadaljnjim eksperimentiranjem z umetno inteligenco. 
 

Oglejte si naš izbor animejev! 

Lena

Music and visual art enthusiast, the more Queen merch, the better!EuroposterjiUstvarjam svoj svet

Od leta 1999 je Europosterji eden od najbolj uspešnih prodajalcev plakatov, fototapet in daril z licenciranim blagom tudi na Češkem in po vsej Evropi. V naši ponudbi lahko najdete ogromno filmskih, igralnih ali športnih plakatov vseh velikosti ter široko paleto izvirnih daril za prave ljubitelje Vojne zvezd, Harryja Potterja, stripov ali celotne družine Warner Bros. Vemo, da so vrčki, figurice, sestavljanke in oblačila najboljše darilo za vse, ne glede na starost ali zanimanje. Če pa ste ljubitelj notranje opreme, potem ste tudi na pravem mestu! Vsakodnevno tiskamo fototapete, ilustracije, fotografije in umetniške reprodukcije ter jih pošiljamo v več kot 25 držav in se trudimo, da bodo naše stranke zadovoljne. 


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +420 210 440 210 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Top