We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % na izbrane izdelke DOBITE KODO ZA POPUST

Kako vstopiti v svet zbirateljev replik in figuric

03. 01. 2022

Vsi imamo tisti najljubši film z motivom katerega smo si privoščili skoraj ves merch, ki ga je mogoče najti. In kako bi naredili korak naprej in dobili figurico vašega najlubšega lika? V tej blog objavi boste našli vse, kar vam bo pomagalo pri odločitvi – kakšna je razlika v materialih, kako skrbeti za svoje figurice in kakšna je pravzaprav razlika med akcijsko figurico in zbirateljsko figurico. Začnimo!

Materiali

 

Ko brskate po naši zbirki figuric, lahko opazite različne materiale. Oglejmo si jih.

 

• ABS, ki je kratica za akrilonitril butadien stiren, je pogosto uporabljen trpežen termoplastični polimer. Glavna prednost tega materiala je odpornost na mehanske poškodbe. Proizvajalcem omogoča tudi upodobitev najtežjih detajlov na figurici. Vsak kos je originalen, saj je narejen iz kalupa, tako da se končni izdelek lahko razlikuje glede na manipulacijo z izdelkom.

 

• PVC je termoplastični polimer, ena najpogosteje uporabljenih plastičnih mas, predvsem zaradi svoje vsestranskosti. Velika prednost je fleksibilnost, pa tudi žilavost, ki jo je mogoče prilagoditi tako, da drži določeno obliko. Ogledate si ga lahko tudi sami na naši strani, imamo držala za telefon in igralne palice iz PVC v kategoriji Cable Guys.

 

• Vinil so v bistvu PVC delci, ki se na podlagi končnega videza zmešajo s tekočim mehčalcem. V nasprotju z drugimi materiali je vinil lažji in manj verjetno, da se zlomi. Izdelki iz vinila so lahko zelo podrobni, odvisno je od postopka oblikovanja.

 

• POM je material, ki se najbolj uporablja pri spojih. Ta material je razlog, da so ti deli močni, trdni pri gibanju in odporni proti obrabi.

 

• Polystone je mešanica tekoče smole in primesi kamna v prahu, zaradi česar so figurice trše in trdnejše. Prikazuje veliko originalnih kiparjevih podrobnosti, zato je tako priljubljen pri zbirateljskih figuricah. Pravzaprav se lahko sami prepričate v naši kategoriji Zbirateljske figurice in preverite vse podrobnosti.

 

• Smola je tekoči uretan, ki zapolni vsako špranjo v kalupu, kar ustvari v bistvu popolno repliko originala. Smola je fleksibilna in bolj krhka, odvisno od debeline. Ta material je v bistvu najbolj uporabljen v naših kategorijah Fantazijske & Sci-fi figurice in tudi Čarobne palice.

 

• Fiberglass je trden, žilav in fleksibilen material, ki ga je mogoče oblikovati v težke oblike in še vedno ostane precej lahek.

 

Kaj je boljša izbira, smola ali PVC?

Glede na dejstvo, da so figurice izdelane iz gibljivega kalupa, izdelki iz smole ne potrebujejo toliko rezov kot tisti iz PVC. Smola je tudi težja od PVC-ja in je videti bolj realistična. Embalaža za figurico iz smole mora biti dobro izolirana pred udarci, ker izdelek lahko poči ali se zlomi. 

Zbirateljske figurice vs. akcijske figurice

Torej, kakšna je razlika? Pravzaprav je odvisno od tega, ali ima figurica sklepe. Tiste, ki imajo sklepe in jih je mogoče postaviti v različne položaje, se imenujejo akcijske figure. Zahvaljujoč temu lahko zgradite svojo repliko scene. Figurice, ki nimajo sklepov, so zbirateljske.

Zakaj moram skrbeti za svoje figurice?

 

Materiali, iz katerih so izdelane akcijske figurice, niso neuničljivi in lahko kažejo znake staranja. Barva je lahko odrezana ali opraskana, plastika lahko spremeni barvo in lahko nabira prah ali umazanijo. Tukaj si lahko preberete vse o tem, kaj lahko poškoduje figurico: 

  • Neposredna sončna svetloba. Preveč neposredne sončne svetlobe lahko povzroči bledenje in madeže
  • Intenzivna vročina, ki jo običajno povzroča neposredna sončna svetloba, lahko povzroči mehčanje in deformacijo plastike.
  • Vlažnost. Velika vlaga lahko povzroči luščenje barve, tudi odpadanje nalepk in tudi ni ideálna za sklepe, ker lahko povzroči, da figurice ne bodo mogle dobro držati položaja.

Kako skrbeti za svoje figurice?

Tukaj je nekaj preprostih korakov, ki vam lahko pomagajo ohraniti vašo zbirko v neokrnjenem stanju. Odlično se je navaditi na redno vzdrževanje, na primer en dan v mesecu si vzeti za skrb za svoje zbirateljske predmete. In ni vam treba samo čistiti, vzemite si dan tudi za igranje z njimi.

Koristni nasveti:

  • Hranite svoje kose na mestu, kjer ni neposredne sončne svetlobe. Če so razstavljene na polici, pazite, da so čim dalje od oken.
  • Skrbite za to, da so vaši kosi razstavljeni ali postavljeni v prostor z lepo sobno temperaturo. Ne postavljajte svojih figuric tam, kjer ni pretirane vročine ali vlage, kot so garaža, klet ali podstrešje. Nihče ne želi imeti stopljene ali uničene zbirke!
  • Če svoje figurice daste v škatle, uporabite trdne plastične s pokrovom, ki se tesno prilega, da preprečite vlago. Razmislite tudi o tem, da vsako figurico zaprete v plastično vrečko, preden jo vstavite v škatlo. Kartonske škatle niso idealne za shranjevanje, ker prepuščajo toploto in vlago. Pogosto vsebujejo tudi kisline, ki lahko poškodujejo plastiko in barvo.
  • Previdno ravnanje s figuricami lahko prepreči usedanje umazanije in prahu. Če se umažejo, lahko večino figuric očistite tako, da jih zmočite v toplo milnico in jih nežno očistite z zobno ščetko z mehkimi ščetinami.

 

Izbirajte med našimi figuricami

Kamca

Avid reader and Harry Potter fan who loves to travel and eat.EuroposterjiUstvarjam svoj svet

Od leta 1999 je Europosterji eden od najbolj uspešnih prodajalcev plakatov, fototapet in daril z licenciranim blagom tudi na Češkem in po vsej Evropi. V naši ponudbi lahko najdete ogromno filmskih, igralnih ali športnih plakatov vseh velikosti ter široko paleto izvirnih daril za prave ljubitelje Vojne zvezd, Harryja Potterja, stripov ali celotne družine Warner Bros. Vemo, da so vrčki, figurice, sestavljanke in oblačila najboljše darilo za vse, ne glede na starost ali zanimanje. Če pa ste ljubitelj notranje opreme, potem ste tudi na pravem mestu! Vsakodnevno tiskamo fototapete, ilustracije, fotografije in umetniške reprodukcije ter jih pošiljamo v več kot 25 držav in se trudimo, da bodo naše stranke zadovoljne. 


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +420 210 440 210 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Top