We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % na izbrane izdelke DOBITE KODO ZA POPUST

Frida Kahlo: Simbol Mehike in feminizma

12. 07. 2020

Viva la Frida! Le malo ženskam je uspelo biti prepoznavne kot slikarke v zadnjem stoletju, ko je svet še vedno pripadal predvsem moškim. Manj ženskam je hkrati uspelo postati simbol svoje države in feminističnega gibanja. Frida Kahlo gotovo ni bila običajna žena njenega slavnega moža. Bila je neodvisna, svobodna osebnost – praktično črna ovca v svojem času. Žal njena življenjska pot ni bila predolga in je bila polna bolečine in borbe z neugodno usodo, vendar je vplivala na milijone ljudi po vsem planetu. Preberite o življenju mehiške slikarke, ki posega v trenutne trende!

“I don’t give a sh*t what the world thinks. I was born a bitch, I was born a painter, I was born fuc*ed. But I was happy in my way.“

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón se je 6. julija 1907 rodila v predmestju Mexico Cityja mehiškemu fotografu Guillermu Kahlu in njegovi ženi Matildi kot tretji otrok zapored. Medtem ko je njen oče izhajal iz družine z nemškimi koreninami, je bila mati po rodu iz Amerike. Frida se je tako počutila kot posrednica med evropsko in mehiško kulturo, kar je vplivalo na njeno poznejše delo.

“Ob koncu dneva lahko prenesemo veliko več, kot mislimo, da zmoremo.”

Nesrečna usoda jo je prizadela že v zgodnji mladosti – pri šestih letih je utrpela polio, kar je povzročilo vseživljenjsko šepanje in različne dolžine nog, ki jih je Frida pokrivala pod dolgimi krili. Ko je bila stara 18 let, je utrpela hude telesne poškodbe v avtobusni nesreči v sanatoriju, ko se je odpravila na rehabilitacijo s posledicami polio. Preživela je več operacij, a na žalost je do konca življenja trpela neznosne bolečine.

Do te nesreče se je Fridino življenje dobro razvijalo – posvetila se je športu in študiju medicine. Takrat je bila eno od 35 deklet, sprejetih na študij na prestižni šoli (tam je študiralo 2000 fantov!). Toda že v šoli je izstopala iz množice – ustanovila je tajno skupino Kačuča, njeno vedenje pa je bilo v kontekstu njenega časa pogosto opisano kot nezaslišano. V Pripravi je spoznala tudi svojega bodočega moža – slavnega slikarja Diega Rivera, ki je tu delal v letih 1921-23 na sliki “Ustvarjanje”.

“Noge, kaj jih potrebujem, če imam krila za letenje.”

Toda potem leta 1925 se je zgodila huda nesreča, v kateri je Frida utrpela trojni zlom hrbtenice, zlom ključnice, reber, medenice, enajst zlomov desne noge, dislocirano ramo, poleg tega pa ji je železna ograja prebodla želodec in maternico. Posledice te nesreče so jo spremljale do konca življenja. Zaradi teh poškodb nikoli ne bi mogla imeti otrok, kar je bila njena velika želja. Po nesreči je prestala več operacij in več kot eno leto preživela na bolniški postelji. Prav v tem času je prosila očeta, naj v bolnišnico prinese barve in čopiče. Prilagodili so ji posteljo, tako da je lahko ležala na boku in pritrdila ogledalo na njeno posteljo, da je lahko videla sebe. Takrat je Frida začela slikati avtoportrete, ki so značilni zanjo. V življenju jih je naslikala skupaj 55.

Delo Fride Kahlo pogosto velja za naivno ali nadrealistično, vendar je slikarka sebe smatrala bolj za realistko. “Ne slikam sanj ali nočnih mor, slikam svojo resničnost,” je dejala. Ker je bila dolgo časa lastna resničnost sebe in njen notranji svet, je slikala predvsem sebe. “Slikam se, ker veliko časa preživim s seboj, moj obraz pa je motiv, ki ga najbolje poznam.” Njeni drugi najljubši motivi so bili rože, ki jih je naslikala, “da nikoli ne umrejo.”

“V mojem življenju sta se zgodili dve veliki nesreči. Eden je bil vlak, drugi je bil Diego. Diego je bil daleč najslabši. “

Potem ko je zapustila bolnišnico, se je Frida za nekaj časa vrnila v šolo. Svoje slike je prinesla slikarju Diegu Riveri, ki je bil navdušen nad njenimi avtoportreti. Vendar mu niso bila tako všeč njena ostala dela, zato ji je svetoval, naj nadaljuje s slikanjem na njen način in naj nanjo ne vpliva nihče. Z Rivero sta postala prijatelja in kasneje sta se poročila. Zahvaljujoč njunemu zakonu se je Frida pridružila Komunistični stranki in se lotila kariere kot borka za ženske pravice. Z Rivero se je za nekaj časa celo preselila v ZDA, kjer se je začela zavedati velikih nacionalnih razlik in se začela oklepati svojih mehiških korenin in slikati slike, ki jih je navdihnila lokalna ljudska umetnost. Začela je zbirati starine in vsak dan nosila narodne noše. Leta 1939 je celo razstavila sliko v Louvru v Parizu na razstavi, ki jo je navdihnila Mehika, kjer je postala senzacija. V štiridesetih letih prejšnjega stoletja je že imela lastne razstave, predvsem doma.

Kar se tiče njene zveze z Rivero, sta bila legendarni boemski par. Oba sta bila slikarja – v začetku je bil bolj znan (a bil je 20 let starejši), oba navdušena komunista. Leta 1939 so celo gostili ruskega komunističnega predstavnika Trockega, s katerim je imela Frida afero. Skratka, Frida je bila zelo svobodomiselna ženska, ki je delala, kar je želela – kadila je, pila, bila je odkrito biseksualna in je bila znana po začinjenem jeziku in po tem, da je rada svojim gostom pela nespodobne pesmi. Kljub velikemu fizičnemu in duševnemu trpljenju je lahko v celoti uživala v življenju in na svoj način ter tako vplivala na prihodnje ženske generacije.

“Upam, da je konec vesel in upam, da se nikoli več ne bom vrnila.”

Frida Kahlo je umrla leta 1954 v starosti 47 let zaradi pljučnice, vendar naj bi bil pravi razlog za njeno smrt predoziranje z zdravili. Alkohol in droge ji vsekakor niso bile neznanke. “Pila sem, ker sem hotela utopiti svojo žalost, zdaj pa so se te preklete stvari naučile plavati.” Toda nihče ni nikoli raziskal pravega vzroka njene smrti. Čeprav je Kahlo v svojem dnevniku izrazila željo, da se nikoli več ne želi vrniti na ta svet, iz njega pravzaprav ni nikoli izginila. Njena življenjska zgodba je tako fascinantna, da so bile v spomin nanjo ustvarjene številne stvari. Leta 2002 jo je na primer v filmu Frida upodobila mehiška igralka Salma Hayek. V naši e-trgovini lahko kupite okraske in dodatke za dom s to neverjetno močno žensko, ki je praznovala življenje. Viva la vida – to je bilo ime njene zadnje slike. In pravimo – Viva la Frida! Naj njen pogum, da živi po svoje, navdihne vse nas!

K ZBIRKI FRIDE KAHLOEuroposterjiUstvarjam svoj svet

Od leta 1999 je Europosterji eden od najbolj uspešnih prodajalcev plakatov, fototapet in daril z licenciranim blagom tudi na Češkem in po vsej Evropi. V naši ponudbi lahko najdete ogromno filmskih, igralnih ali športnih plakatov vseh velikosti ter široko paleto izvirnih daril za prave ljubitelje Vojne zvezd, Harryja Potterja, stripov ali celotne družine Warner Bros. Vemo, da so vrčki, figurice, sestavljanke in oblačila najboljše darilo za vse, ne glede na starost ali zanimanje. Če pa ste ljubitelj notranje opreme, potem ste tudi na pravem mestu! Vsakodnevno tiskamo fototapete, ilustracije, fotografije in umetniške reprodukcije ter jih pošiljamo v več kot 25 držav in se trudimo, da bodo naše stranke zadovoljne. 


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +420 210 440 210 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Top