We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
ODKRIJTE najboljše PONUDBE tega tedna: UOKVIRJENI PLAKATI popust - 30% ×

Dejstva, ki jih niste vedeli o Quentinu Tarantinu in njegovih filmih

14. 09. 2019

Nekateri imajo radi njegove dolge filme polne dialoga, drugi jih sovražijo. Toda ni dvoma, da je Quentin Tarantino eden najboljših režiserjev našega časa. Njegova novost “Bilo je nekoč … v Hollywoodu” samo polni kinodvorane, zato ni nič čudnega. Kombinacija Tarantino-DiCaprioPitt gledalcu obeta resnično nepozabno izkušnjo. Naj vas spomnimo na najboljše Tarantinove filme in izvemo nekaj zanimivega iz življenja tega izjemnega režiserja!

DIREKTOR JE DRUGA NAJBOLJŠA ZAPOSLITEV NA SVETU

Ko vprašate režiserja filma, ki je nekoč delal v videoteki, o poslu, ki ga je v življenju najbolj užival, nekako pričakujete, da vam bo začel pripovedovati, kako rad režira lastne filme. Toda ne Tarantino, ki se še vedno ljubeče spominja let, ko je delal kot privalec v kinu za odrasle (prikazoval je le “filme za odrasle” 😊), naj bi bilo najboljše delo na svetu! Na srečo Tarantino uživa v režiji in scenariju dovolj, zato smo letos videli njegov že 9. avtorski film.

VISOKI ŠTART

Čeprav je svoj prvi film posnel leta 1987, je šele pet let pozneje, zahvaljujoč Reservoir Dogs, postal bolj znan režiser. Dve leti pozneje je ostal v Podzemlju s svojim verjetno najbolj znanim in najbolj priljubljenim filmom Pulp Fiction. To je prvič, da so se pojavili znani in cenjeni igralci, ki še niso bili odkriti oz. že pozabljeni v času premiere Pulp Fiction. Eno od največjih odkritij Tarantina je igralka Uma Thurman, ki v filmu upodablja ženo mafije Mia Wallace. Več kot 10 let pozneje je ta igralka igrala glavno vlogo v filmih Kill Bill in Kill Bill vol.2. Travolta ni želel veliko igrati v Pulp Fiction, a na srečo je bil prepričan. Prvotno je Tarantino napisal to vlogo za igralca Michaela Madsena, ki naj bi igral v tem filmu, a se je odrekel vlogi 2 tedna pred začetkom snemanja. Toda pozneje je zaigral v filmu Kill Bill in The Hateful Eight (Osovraženih osem). Bruce Willis in Samuel L. Jackson, eden najbolj igranih Tarantinovih igralcev, sta nastopila tudi v Pulp Fiction. Grobi puškarji so samo Jacksonova stvar!

FILMSKI FUN FACTS

Če ste videli prvi uspešni Tarantinov film Reservoir dogs (Stekli psi), ste morda pomislili, da je ime filma čudno. (Kar je Pulp fiction (Šund) prav tako). Z imenom tega filma je ogromno zgodb, toda samo Tarantino ve, kaj, če sploh, drži. Govori pa se, da je svojim vlagateljem povedal, da je angleški naslov prevod francoskega gangsterska sleng izraza za podgano. To ni res. Najpogosteje se sliši, da se je Tarantino navdihnil s filmi “Au revoir les enfants” in “Straw dogs” ter nekako povezal oba imena. Kako je au revoir postal rezervoar? Film “Au revoir les Enfants” naj bi mu takrat priporočilo Tarantinovo dekle, on pa je namesto “au revoir” napačno razumil “rezervoar”.

NAJLJUBŠI IGRALCI

Omenili smo že, da so se nekateri igralci pojavili v več kot enem filmu. Tim Roth, na primer, je nastopil v filmih Reservoir dogs, Pulp fiction in The Hateful Eight. Leonarda DiCaprio je bilo doslej možno videti v filmu Django Unchained, katerega rasistični dialogi so igralce razjezili, pa tudi v najnovejšem filmu Once Upon a Time In Hollywood. Toda Tarantino ga je hotel imeti že prej. Ste vedeli, da naj bi Leo DiCaprio imel vlogo polkovnika SS Hans Landa v filmu Inglorious Basterds? To vlogo pa je dobil njegov kolega iz Djanga Christoph Waltz. Če seštejete število vlog v Tarantinovih filmih, je očitni zmagovalec Samuel L. Jackson. Zagotovo ga boste povezali z Pulp Fiction, Django ali The Hateful Eight, a veste, da se je pojavil tudi v majhni vlogi v filmu Jackie Brown in Kill Bill? In če mislite, da ga je Tarantino med snemanjem Inglorious Basterds izpustil, se motite. Jacksona v filmu ne vidimo, lahko pa slišimo njegov karizmatičen glas 😊

ALI STE VEDELI, DA…

1- Kultni film Pulp Fiction je sestavljen iz sedmih poglavij, ki ne sledijo kronološko, ampak teoretično bi film lahko postavili kronološko sami. Če vas ta poskus zanima, sledite tej infografiki.

2 – Nekatere dele Pulp Fiction je režiral Robert Rodriguez. Tarantino je v zameno sodeloval v režiji Sin City.

3- Jamie Foxx je zaigral v Django Unchain svojim lastnim konjem.

4- Leonardo Dicaprio je imel velike moralne težave s snemanjem prizora, kjer je moral zakričati nekaj res grdih rasističnih zatišnic. Na koncu je to storil, ker mu je pomagal Samuel L. Jackson. Odpeljal ga je na stran in mu spregovoril: “Hej, mati … .r, za nas je to še en torek! Pojdimo”

5- “Bilo je nekoč … v Hollywoodu” je Tarantinov 9. avtorski film; naslednji naj bi bil Kill Bill vol. 3.

ZBIRKA POSTERJEV PULP FICTIONDecorate your life!

Od leta 1999 je Europosters postal eden izmed najboljših prodajalcev plakatov, fototapet in stenske umetnosti. Trenutno sodelujemo z umetniki, fotografi in grafičnimi oblikovalci iz cele Evrope. V naši ponudbi najdete najlepše znane slike, pa tudi povsem nove umetnine sodobnih umetnikov. Z veseljem tiskamo celo vaše osebne fotografije in na vašo zahtevo lahko vaše odtise postavimo v kakovostne okvire. Zelo obožujemo notranje oblikovanje, ne pozabimo pa na ljubitelje glasbe, za katere nenehno širimo ponudbo plakatov, vrčkov, majic, kolekcijskih figuric in drugih licenčnih trgovskih izdelkov in daril.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu
Tel.: +420 777 33 44 55 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00 - 15:00

 

© 1999 – 2020 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Več informacij Se strinjam ×
Top