We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
ODKRIJTE najboljše PONUDBE tega tedna: UOKVIRJENI PLAKATI popust 30 % ×

5 dejstev o superjunaškem življenju Stana Leeja

03. 12. 2018

Pred nekaj dnevi je svet pretresla žalostna novica o smrti legendarnega Stana Leeja, izjemnega človeka, ki ni bil le stripovska legenda, temveč legenda v očeh vseh oboževalcev Marvelovih filmov. Skupaj s še dvema kolegoma, Jackom Kirbyjem in Stevom Ditkom, je na ta svet pripeljal kopico nepozabnih superjunakov. Denimo Spidermana, dobro poznane like iz filmske serije Možje X ali pa priljubljenega Iron Mana. V izkaz našega neprecenljivega spoštovanja smo v njegov spomin za vas zbrali nekaj zanimivih podatkov in dejstev iz njegovega življenja.

Stan Lee (1922-2018)

#Pisatelj
Stan Lee je že kot otrok sanjal o tem, da bi postal pisatelj. Še predno je pričel pisati o superjunakih, je pisal časopisno nekrologijo. Ta služba je zanj kaj kmalu postala preveč dolgočasna, zato se je odločil za spremembo. Naredil je korak naprej v svoji karieri in začel pisati fantazijske zgodbe. V samem začetku ga je bilo sram priznati, da piše za stripe, kajti stripi so nekoč; v takratni družbi in takratnem času, veljali za manjvredne. Želel si je pisati prave romane in detektivke.

#Psevdonim
Stan Lee je bil čisto v začetku menda zadolžen za pomožna dela, med drugim zato, da je prave pisce oskrboval s črnilom.  A pravijo, da mu je bila že po enem samem tednu ponujena priložnost, da napiše strip na dveh straneh o junaku Stotniku Amerika. Napisal ga je pod psevdonimom Stan Lee (v želji, da bi postal resen in spoštovan pisatelj, je namreč na vse pretege želel zanikati dejstvo, da v resnici dela za strip), in to ime je kmalu postalo tudi njegovo zakonito in edino prepoznavno ime. V resnici pa mu je bilo ime Stanley Martin Lieber.

#Tiskarska napaka
Po informacijah avtorja, Stana Leeja, naj bi bil Hulk v resnici siv in ne zelen. Sprememba njegove barve naj bi bila plod enostavne tiskarske napake, nastale zaradi težav s črnilom.  Dandanes pa si Hulka pravzaprav nihče ne more predstavljati drugače, kot v njegovi tipični vpadljivi barvi.

#Uničen pisalni stroj
Nekega dne, med prepirom, je  Stanova žena zlomila njegov pisalni stroj, na katerem sta izpod njegovih prstov nastali prvi dve slavni zgodbi o Spidermanu in Fantastičnih štirih. Kakorkoli že, kasneje je na vse skupaj gledal z nasmehom na obrazu. “Zgodilo se je še pred nastankom eBay-a. Res škoda, da takrat nisem mogel prodati zlomljenih delov na avkciji in od tega kaj zaslužiti,” se je nekoč pohecal Stan Lee.

#Cameo vloga
Najbrž veste, da se je Stan Lee tudi sam pojavil v prenekaterih Marvelovih filmih. Ampak ali ste vedeli, da je bilo tako zapisano v njegovi pogodbi? Dogovor je bil, da bo dobil mini vlogo v vsakem od filmov, kjer bo nastopal kateri od njegovih superjunakov – in teh res ni bilo malo!  Prvič se je Stan na filmskem platnu pojavil leta 1989. Poleg mini vlog v  Marvelovih filmih pa se je v manjši vlogi pojavil še v filmu o Simpsonovih, v tem primeru seveda kot risani lik.

VSTOPITE V MARVEL UNIVERZUM

 Decorate your life!

Europosterji smo na trgu prisotni že vse od leta 1999 in v tem času smo postali eden največjih prodajalcev posterjev, foto-tapet, slik, slikarskih reprodukcij in najrazličnejšega trgovskega blaga. Iz leta v leto nenehno rastemo in se v svoji ponudbi zmeraj trudimo prilagajati vašim željam in potrebam. Lahko vam natisnemo vaše posterje, uokvirimo vaše slike, ali pa vas samo navdihnemo z idejami v našem blogu, kjer lahko vedno znova najdete objavljene novosti iz filmov in TV serij ter kjer vas čaka veliko novih idej za notranje oblikovanje.

Obiščite nas na naši spletni strani in poiščite zase nekaj tistega, kar v vašem domu še pogrešate.

 

© 1999 - 2020, Europosterji.si Vse pravice pridržane

e-mail: info@europosters.eu
tel.: +420 777 33 44 55

Ponedeljek - Petek
7:00 - 15:00

 

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Več informacij Se strinjam ×
Top