We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
Odkrijte najboljše ponudbe tega tedna: KOVINSKI ZNAKI popust -15 % ×

5 dejstev o superjunaškem življenju Stana Leeja

03. 12. 2018

Pred nekaj dnevi je svet pretresla žalostna novica o smrti legendarnega Stana Leeja, izjemnega človeka, ki ni bil le stripovska legenda, temveč legenda v očeh vseh oboževalcev Marvelovih filmov. Skupaj s še dvema kolegoma, Jackom Kirbyjem in Stevom Ditkom, je na ta svet pripeljal kopico nepozabnih superjunakov. Denimo Spidermana, dobro poznane like iz filmske serije Možje X ali pa priljubljenega Iron Mana. V izkaz našega neprecenljivega spoštovanja smo v njegov spomin za vas zbrali nekaj zanimivih podatkov in dejstev iz njegovega življenja.

Stan Lee (1922-2018)

#Pisatelj
Stan Lee je že kot otrok sanjal o tem, da bi postal pisatelj. Še predno je pričel pisati o superjunakih, je pisal časopisno nekrologijo. Ta služba je zanj kaj kmalu postala preveč dolgočasna, zato se je odločil za spremembo. Naredil je korak naprej v svoji karieri in začel pisati fantazijske zgodbe. V samem začetku ga je bilo sram priznati, da piše za stripe, kajti stripi so nekoč; v takratni družbi in takratnem času, veljali za manjvredne. Želel si je pisati prave romane in detektivke.

#Psevdonim
Stan Lee je bil čisto v začetku menda zadolžen za pomožna dela, med drugim zato, da je prave pisce oskrboval s črnilom.  A pravijo, da mu je bila že po enem samem tednu ponujena priložnost, da napiše strip na dveh straneh o junaku Stotniku Amerika. Napisal ga je pod psevdonimom Stan Lee (v želji, da bi postal resen in spoštovan pisatelj, je namreč na vse pretege želel zanikati dejstvo, da v resnici dela za strip), in to ime je kmalu postalo tudi njegovo zakonito in edino prepoznavno ime. V resnici pa mu je bilo ime Stanley Martin Lieber.

#Tiskarska napaka
Po informacijah avtorja, Stana Leeja, naj bi bil Hulk v resnici siv in ne zelen. Sprememba njegove barve naj bi bila plod enostavne tiskarske napake, nastale zaradi težav s črnilom.  Dandanes pa si Hulka pravzaprav nihče ne more predstavljati drugače, kot v njegovi tipični vpadljivi barvi.

#Uničen pisalni stroj
Nekega dne, med prepirom, je  Stanova žena zlomila njegov pisalni stroj, na katerem sta izpod njegovih prstov nastali prvi dve slavni zgodbi o Spidermanu in Fantastičnih štirih. Kakorkoli že, kasneje je na vse skupaj gledal z nasmehom na obrazu. “Zgodilo se je še pred nastankom eBay-a. Res škoda, da takrat nisem mogel prodati zlomljenih delov na avkciji in od tega kaj zaslužiti,” se je nekoč pohecal Stan Lee.

#Cameo vloga
Najbrž veste, da se je Stan Lee tudi sam pojavil v prenekaterih Marvelovih filmih. Ampak ali ste vedeli, da je bilo tako zapisano v njegovi pogodbi? Dogovor je bil, da bo dobil mini vlogo v vsakem od filmov, kjer bo nastopal kateri od njegovih superjunakov – in teh res ni bilo malo!  Prvič se je Stan na filmskem platnu pojavil leta 1989. Poleg mini vlog v  Marvelovih filmih pa se je v manjši vlogi pojavil še v filmu o Simpsonovih, v tem primeru seveda kot risani lik.

VSTOPITE V MARVEL UNIVERZUM

 Decorate your life!

Od leta 1999 je Europosters postal eden izmed najboljših prodajalcev plakatov, fototapet in stenske umetnosti. Trenutno sodelujemo z umetniki, fotografi in grafičnimi oblikovalci iz cele Evrope. V naši ponudbi najdete najlepše znane slike, pa tudi povsem nove umetnine sodobnih umetnikov. Z veseljem tiskamo celo vaše osebne fotografije in na vašo zahtevo lahko vaše odtise postavimo v kakovostne okvire. Zelo obožujemo notranje oblikovanje, ne pozabimo pa na ljubitelje glasbe, za katere nenehno širimo ponudbo plakatov, vrčkov, majic, kolekcijskih figuric in drugih licenčnih trgovskih izdelkov in daril.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +420 777 33 44 55 (v angleščini)

Ponedeljek – Petek ǀ 7:00 - 15:00

 

© 1999 – 2021 Europosterji. Vse pravice pridržane.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Če še naprej uporabljate naše storitve, predvidevamo, da se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij Se strinjam ×
Top